Mer om Norsk Skogkatt

Fakta norsk skogkatt
Norsk skogkatt er en meget spesiell rase som har noen fantastiske egenskaper!

Norsk skogkatt, kalles enkelte ganger også for Norsk skaukatt, men det er begrepet skogkatt som brukes oftest. I denne artikkelen skal vi gå enda litt dypere inn på denne katterasen og se litt på hvordan den er å ha som kjæledyr.

Dette er på ingen måte en vanlig katt – det må du bare være helt klar over! Rasen har en rekke særegenheter, men er allikevel et fantastisk dyr å ha i hus. Vi skal altså ta en nærmere kikk på dette pelskledde vesenet, og når du har lest gjennom vil du skjønne hvorfor denne katten er en favoritt i hele Norden, men også hvorfor den er så populær i resten av Europa og USA.

En kraftig og sosial type

Norsk skogkatt er en mellomstor til stor katterase som har mellomlangt hår. Det er ingen tvil om at dens røffe utseende passer navnet særdeles godt! Selv om den har en nokså tøff fasade er Norsk skogkatt en hjemmekjær katt som luker å være i selskap med andre dyr og da spesielt sine menneskelige venner.

Ditt forhold til din Norske skogkatt kan derfor beste beskrives på følgende måte: ‘på kattens egne betingelser’. Ja, Norsk skogkatt kan være katter som liker å ligge på fanget ditt og male, men det er katten selv som bestemmer når dette skal skje samt når kosestunden er over.

Katterasen foretrekker, som et minimum, å insistere på å være nær menneskene der de befinner seg, være det seg en stol, en seng eller en skrivepult. En klorestokk og kanskje et kattetre (hvis du ikke bor i nærheten av skauen) er absolutt nødvendig for denne rasen. Katten er moderat aktivt og det vil derfor komme utbrudd av energi etterfulgt av en lang hvilestund.

Den er sensitiv men også sosial, og du vil oppdage at det er nokså intelligente katter det er snakk om som også tilpasser seg forandringer på en god måte. Oppdrettere blir ofte spurt om disse kattene behøver å være utendørs, men det er ingen absolutte krav om det. Som med alle andre katter så er det godt og trygt innenfor husets fire vegger. Fikser du interessante leker, en plass hvor katten kan kikke ut vinduet og at pusen får jevnlig med kos så vil den klare seg fint innendørs. Bor man i nærheten av skogen og et stykke unna veier med mye trafikk så vil den utvilsomt klare seg meget godt ute!

Unikt utseende

For et utrenet øye kan den norske skogkatten ligne på andre mellomlanghårete katteraser som f.eks. Main Coon eller tilfeldig avlede langhårede katter. Det er dog betydelige forskjeller å spore. Det er uten tvil slik at uttrykket til Norsk skogkatt er slående og karakterisk i blant katterasene. Store mandelformede øyne som er skråstilte og et hode som passer perfekt inn i en likebeint trekant er med på å bidra til det unike utseendet til denne rasen. Ser man katten fra siden så har den en rett profil fra øyenbrynsbuen til nesetippen. Ørene tar seg flott ut og passer godt inn i triangelet, og gir katten et flott utseende.

Norsk skogkatt har en isolerende og vanntett dobbelpels som har blitt utviklet for å motstå de skandinaviske vintrene, og dette er noe som stammer fra de første kattene. Teksturen i pelsen matcher også miljøet – lengre beskyttende hør over en tett underpels.
En tykk pels på brystet, en skikkelig tykk hale, ‘nikkers’ på bakbeina og polstrede poter er med på å utstyre Norsk skogkatt til å tåle livet i en region ligger opp mot Arktis.

Overraskende nok krever ikke pelsen det samme stellet som mange av de andre langhårete rasene. En ukentlig kamming og kanskje litt mer oppmerksomhet om våren holder som regel. Selv om de ofte identifiseres med sin stripete brune og hvite pels kommer faktisk Norsk skogkatt i de fleste farger – helt fra ren hvitfarge til kullsvart. Rasen kommer også i alle slags mønstre og fargekombinasjoner.

En fullt voksen katt, omtrent 5 år, er et stort og solid individ, og den er både muskuløs og har en kraftig beinbygning. Du kan forvente at en hannkatt vil veie alt fra 5-8 kilo, mens en voksen hunnkatt kan være fra 4 til 6 kilo. Dette er bare omtrentlige tall og det finnes Norsk skogskatt som kan komme helt opp i 10 kilo!

Gammel katterase

Norsk skogkatt er en veldig gammel rase i Norge, om som vi nevnte på forsiden har den vært med i både folkehistorier og mytologi i flere århundrer. Dette var trolig den samme katterasen som vikingene hadde med seg på reisene sine for å holde skipene fri for gnagere, og dette var den samme jobben som kattene hadde i låvene på landsbygda i Norge.

Amerikanere spekulerer faktisk i at det var Leiv Eiriksson som bragte Norsk skogkatt med seg til østkysten av Nord-Amerika sent på 900-tallet.