Norsk Rasekatt – Utseende, anatomi og fysikk

Norsk Skogkatt utseende anatomi fysikk

Norsk Skogkatt er en norsk rasekatt som er å finne i store deler av Europa og også i Amerika. Katten har en lang historie som du kan lese mer om på forsiden. I denne artikkelen skal vi kikke litt nærmere på Norsk Rasekatts utseende, anatomi og fysikk.

Som mange kanskje vet og som vi understreket på forsiden, så er Norsk Skogkatt en tam rase som man betegner som mellomstor til stor i størrelse. Hunnkattene er betydelig mindre enn hannene i samme rase.

Hvis man ser å hodet forfra, så er formen på hodet utformet slik at det vil kunne passe inn i en trekant som er likesidet. Det vil da si at man har ‘spisser’ på både haken og ørespissene. Nesen er rett mens pannen er hvelvet. Øynene er noe skråstilte og de flotte ørene har lange dusker med hår inni, og aller helst skal det også være hårdusker på ørene – akkurat som på gaupa.

Katten er lang og muskuløs, og er lang og kraftig bygget. Potene / labbene er store og runde, samt at forbena er noe kortere enn bakbena.

Halen er også et flott syn og er både buskete og lang, og i følge rasestandarden skal den rekke helt til skulderbladene – men aller helst helt til nakken.

Vi snakket også om den fantastiske pelsen til Norsk Skogkatt. Den er altså todelt, og består av en tett underpels og en overpels som er vannavstøtende. Hvis du har en Norsk Skogkatt som er i full pels, så skal den etter standarden ha både krage, kinnskjegg og såkalt nikkers på bakbeina. Skal man oppnå en slik praktfull pels krever det naturligvis en god del pelsstell. Du kan dog være sikker på at du får en katt som ser aldeles fantastisk ut!

Når det gjelder Norsk Skogkatts farge og mønster, så er det nærmest uendelig med variasjoner som finnes. Det er allikevel noen få av disse som ikke kan delta på utstilling. Dette er de kattene som har siamesermønster i ansiktet, samt at kattene som har fargene kanel (cinnamon), fawn, sjokolade og lilla.

Tilbake i 2004 godkjente man at to nye farger kunne bli stilt ut og avles på, og disse var lys rav og rav. Disse to fargene har man ikke funnet hos noen andre katteraser, og man tror derfor at det er en mutasjon hos en bestemt katt som man kan finne på stamtavlen til alle andre katter som har denne fargen, som har frembragt denne.

En annen fabelaktig anatomisk og fysisk egenskap som vi nevnte på forsiden er at Norsk Skogkatt kan klatre ned trær med hodet først. Dette er imidlertid en sannhet med en liten modifikasjon, og katten gjør dette ved å gå ned i spiraler rundt stammen – men med hodet først. De fleste andre tamkatter rygger ned trærne.

Da har du fått litt mer informasjon om Norsk Rasekatts utseende, anatomi og fysikk!